光之瀑布住宅,倫敦 / FLOW Architecture + Magrits

內院、天窗和開放樓梯給歷史建筑帶來新生

項目標簽

位置:
類型:

感谢 FLOW Architecture + Magrits 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:FLOW Architecture on gooood, Magrits on gooood.
Appreciations towards FLOW Architecture + Magrits for providing the following description:

伦敦的建筑事务所FLOW Architecture与Magrits共同完成了这个住宅的改造和扩建项目。原住宅是一座维多利亚风格的排屋住宅,位于伦敦肯辛顿(Kensington)一条绿树成荫的安静道路上。设计团队不仅对这座建于1851年的四层排屋进行了彻底的空间改造,还为其加建了一个地下室和一个位于住宅后侧的双层通高空间。

London-based FLOW Architecture with Magrits (www.magrits.com) has extensively redeveloped a Victorian terraced house on a leafy and quiet road in Kensington, London. The project consists of the practically complete demolition and reconstruction of the existing dwelling — a large four-storey end-of-terrace house, originally built in 1851 — together with the addition of a basement and a double-height rear-extension.

▼住宅室内空间,interior view ©NAARO

本项目将一座传统的历史住宅改造为了一个舒适的现代居住空间:一方面改善了室内的光环境,另一方面也使室内的空间布局更加符合现代人的居住习惯。设计的重点在于最大程度地实现自然采光和增加空间的竖向流动性,从而不仅满足客户的生活需求,更能为日益增多的艺术藏品提供展示空间。

▼住宅剖透视,perspective section of the house © courtesy of FLOW Architecture with Magrits

Challenging the traditional way of inhabiting historical housing, the project responds to the needs of a family dissatisfied with the poor quality of light inside the building and with the compartmentalised Victorian layout. Spatial planning was driven by maximising the potential for natural light and the fluidity of the vertically stacked living spaces, in order to accommodate the client’s living requirements and their growing art collection.

▼从餐厅看室内空间,viewing the interior house from the dining room ©NAARO

“‘光之瀑布’这个名字完美地诠释了这座住宅的灵魂!倾泻而下的日光在建筑的中心位置上创造出一种竖向的动态感,不仅活跃了室内空间的气氛,更消除了室内外环境之间的边界。”设计团队如是说。

“The name Light Falls perfectly expresses the soul of the house! The cascading effect of daylight, brought in vertical motion to the centre of the building, enlivens the interior spaces and dissolves the borders between outdoor and indoor spaces” — says the design team.

▼住宅室内的流动性空间,interior view of the house with fluidity ©NAARO

▼开放式的室内木制楼梯,the open wooden stairs ©NAARO

▼室内楼梯细节,details of the interior stairs ©NAARO

本住宅坐落在阿宾顿自然保护区(Abingdon Conservation Area)内。鉴于其独特的地理位置,本案在改造过程中受到了诸多限制,比如要尽可能地保留原建筑的外观。因此建筑师将设计的重心放在了内部空间上。改造围绕着一个全新的内部庭院展开。值得一提的是,这个内部庭院同时也是起居空间的视觉中心。在内院的旁边,一系列双层通高的空间创造出更多的视线交流,从而在视觉上扩大了整个居住空间的面积。室内楼梯可以直接通向住宅的底层空间以便于组织娱乐空间的序列。

自然光线在整个项目中起着至关重要的作用:两个大型的无框天窗分别位于庭院的顶部和开放楼梯的顶部,增强了住宅空间的通透性。最终,充足的日光充盈着整个住宅,不仅消除了原空间的封闭感,更产生了一系列引人入胜的感官效果。

▼室内庭院仰视,加入了一系列竖向和水平方向的格栅式木构件,looking up at the bottom of the courtyard with vertical and horizontal wooden gratings ©NAARO

▼室内庭院的顶部设有一个大型无框天窗以便自然采光,a large frameless skylight is positioned at the top of the courtyard for natural light ©NAARO

Set within the Abingdon Conservation Area, the house is subject to a number of planning restrictions, which dictate that its external appearance must be largely preserved. The design features are concentrated towards the core of the building, with the re-organisation revolving around a new interior courtyard that acts as a visual centre to the living spaces. Next to the courtyard, a series of double-height spaces amplify the effect of the cross-views throughout the living quarters. Similarly, the staircase opens completely towards the bottom section of the house to organise the sequence of the entertainment areas.

Natural light plays a key role in the project: two large frameless skylights are positioned at the top of the courtyard and the open staircase to enhance the permeability of the building. As a result, abundant daylight fills the heart of the dwelling, carving out the volumes from the original mass and creating a series of fascinating effects.

▼楼梯的顶部设有一个大型无框天窗以便自然采光,another large frameless skylight is positioned at the top of the open staircase for natural light ©NAARO

此外,设计团队还在室内空间里加入了一系列竖向和水平方向的格栅式木构件。这些构件不仅增强了室内各空间之间的视觉联系,更将阳光引入了空间深处,创造出一种迷人的光影效果。

With their sculptural yet fluid treatment, the vertical perforations of the courtyard and the open staircase offer spectacular and unexpected visual connections within the house, pouring generous daylight deep into the dwelling. The result is a strong visual connection with the outdoors, with the sun casting ever-changing hues on the dwelling’s white-washed walls.

▼竖向和水平方向的格栅式木构件不仅增强了室内各空间之间的视觉联系,更创造出一种迷人的光影效果,the vertical and horizontal wooden gratings create a strong visual connection with the outdoors, with the sun casting ever-changing hues on the dwelling’s white-washed walls ©NAARO

▼卧室局部,partial interior view of the bedroom ©NAARO

在本案中,设计团队将传统的施工方式和材料与更具创新性的设计概念结合在了一起,比如花园中的玻璃纤维增强水泥以及室内空间里带有特殊开口和图案设计的定制细木工家具等。

▼室内空间局部,采用细木工壁柜,partial interior view with bespoke joinery pieces ©NAARO

▼带有特殊开口和图案设计的定制细木工家具,the bespoke joinery pieces designed with special cut-out handles and engraved with graphic designs ©NAARO

Within the project, traditional construction methods and materials have been combined with more innovative solutions, such as the GRC panels in the garden, and the internal series of bespoke joinery pieces designed with special cut-out handles and engraved with graphic designs.

▼厨房柜台细节,details of the kitchen counter ©NAARO

▼浴室细节,details of the bathroom ©NAARO

餐厅空间通过住宅后侧加建的轻质玻璃体量与花园构建了视觉联系。穿过全景式推拉门,住户便可以到达宽敞的室外平台;从平台一侧的白色楼梯向上走,便可以到达种植着大型胡桃树的花园。室外露台和花园的墙体、座椅、台阶、路牙和花坛均由玻璃纤维增强水泥打造而成,与室内的动态流线形成了一种视觉联系。

With the rear extension, the dining room features a direct visual link to the garden through the light-weight glass extension. Panoramic sliding doors open towards a generous terrace shaped by the presence of a large walnut tree. Here, the walls are cladded in glass-reinforced concrete panels (GRC) that fold to form a curved bench and the stairs to the garden, creating a visual connection with the dynamic lines of the interiors, which is continued in the design of the planters’ edges in the outer part of the garden.

▼餐厅空间通过住宅后侧加建的双层通高的轻质玻璃体量与花园构建了视觉联系,with the rear extension, the dining room features a direct visual link to the garden through the double-height light-weight glass extension ©NAARO

▼透过全景式玻璃推拉门,从餐厅看室外露台和花园,viewing the outdoor terrace and garden through panoramic sliding doors from the dining room ©NAARO

▼室外露台和花园,种植着大型胡桃树,the terrace and garden with a large walnut tree ©NAARO

▼室外露台和花园,室外露台和花园的墙体、座椅、台阶、路牙和花坛均由玻璃纤维增强水泥打造而成,the terrace and garden, the walls are cladded in glass-reinforced concrete panels (GRC) that fold to form a curved bench and the stairs to the garden ©NAARO

▼住宅外观夜景,night view house ©NAARO

▼总(屋顶)平面图,site (roof) plan © courtesy of FLOW Architecture with Magrits

▼平面图,floor plans © courtesy of FLOW Architecture with Magrits

▼纵向剖面图,longitudinal section © courtesy of FLOW Architecture with Magrits

▼横向截面图,transversal section © courtesy of FLOW Architecture with Magrits

Project name: Light Falls
Location: Kensington, London (UK)
Architect: FLOW Architecture with Magrits
Project team: Vincent Nowak, Annarita Papeschi (FLOW Architecture), Maria Grazia Savito (Magrits)
Client: private
Completion: January 2019
GFA: 290 sqm (house); 175 sqm (front and rear garden)
Contractor Shell & Core: London Basement
Contractor Fit-out: Michael Brady
Consultants:
Structure: StructureMode
MEP: SGA Consulting
Quantity Surveyor: BTP Group
Lighting Design: Mindseye
AV Consultant: Openfield Technology
Planning Consultant: ADL Planning
Photography: ©NAARO

More: FLOW Architecture + Magrits        更多关于他们,请至:FLOW Architecture on goooodMagrits on gooood.

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

天吉彩票论坛