花園庭院住宅,名古屋 / Takeshi Hosaka Architects

擁有中央花園庭院的日式“四合院”

項目標簽

位置:
類型:

非常感谢 Takeshi Hosaka Architects 予gooood分享以下内容。更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood.
Appreciation towards Takeshi Hosaka Architects for providing the following description:

该住宅位于名古屋城以西约1公里处,周围既有低层民宅,也有10楼以上的高层公寓。名古屋的夏天十分炎热,当暴雨来袭时,街道水位可能会上升超过50厘米。在综合考虑这些因素以及用户(一个三口之家)的需求后,设计团队设计了这套宁静舒适的房屋。

The site is located approximately 1 km west of Nagoya castle and in the neighborhood there are 2 story houses as well as high rise apartments over 10 stories high. Summer in Nagoya is very hot.When a downpour occurs water can rise over 50 cm above street level. Taking these matters into account we have designed a serene and comfortable house for a family of three (husband/wife and child).

▼住宅概览以及周边环境,overview of the house and its surroundings

利用大型场地的优势,团队设计了一套带中央花园的单层庭院住宅。如果庭院仅仅是一个简单的矩形,那么院子的天际线就会显得十分突兀,周围的高层公寓也会为住户带来一种莫名的压迫感。因此,设计团队将面向庭院的玻璃和屋顶线条都打造成凹进凸出的形式,并让玻璃、屋檐和泥土地面的线条以平面的形式在内外边界相交。由此而形成的这个多样化区域不仅起到控制视线和遮挡夏季阳光的作用,还为住户创造了室内、半室外和室外三种能够适应不同生活场景的空间。

▼住宅鸟瞰,aerial view

▼设计团队将面向庭院的玻璃和屋顶线条都打造成凹进凸出的形式,the line of the glass facing the courtyard and the line of the roof cave in and protrude

Taking advantage of the large site we have designed a single level court house surrounding a courtyard garden. However if we make it just a court house the outline of the sky is too distinct and from the surrounding high rise apartments you are able to see inside. Therefore we had the line of the glass facing the courtyard and the line of the roof cave in and protrude and the line of the glass, eaves and dirt floor intersect at the inside/outside boundary in a plane format. This diverse area as well as having a role of controlling the line of sight and shutting out direct sunlight in summer it creates a living space where inside, half outside and outside produce a variety of living scenes.

▼带中央花园的单层庭院住宅,a single level court house surrounding a courtyard garden

▼庭院概览,overview of the courtyard

▼由室外向室内过度的“半室外”空间,the transition from outdoor to indoor “semi-outdoor” space

▼从半室外空间看花园,view of garden from semi-outdoor space

▼从活动室看向花园,view the garden from the activity room

地面高度比前街高出75厘米,以保证暴雨来袭时能够采取相应的安全措施。为了能让住户感受到泥土的自然质感,设计团队尽可能多地使用硅藻土来打造内墙,外墙则采用了粗糙的平面线条元素。施工团队在小型外部花园中种植了一棵树,这样住户就可以从小窗口看到外面的树叶。

▼住宅外墙采用了粗糙的平面线条元素,the exterior walls of the house have rough flat line elements

▼地面高度比前街高出75厘米,以保证暴雨来袭时能够采取相应的安全措施,the height of the floor is made 75cm higher than the front street for safety measure in case of a downpour

The height of the floor is made 75cm higher than the front street for safety measure in case of a downpour. We have used diatom earth for the inside wall as much as possible so that you can feel the naturalness of the dirt. The outer wall was created with plane lines of roughness and planted a tree in the small outer garden so that you will be able to see the leaves outside form the small window.

▼花园周围的多扇玻璃落地窗为室内空间带来大量光照,multiple glass Windows around the garden provide plenty of light to the interior space

▼开放式厨房和餐厅,the open kitchen and dining space

▼宽敞明亮的起居空间,spacious and bright living space

庭院一侧的窗户和外部小花园一侧的小窗使得整个屋子都有自然空气流通,因此即便是在名古屋炎热的夏天,这里也非常适宜居住。花园庭院中由泥土砂浆制成的步道成为了一条连通室内外的捷径通道,并将日常生活、菜园生活和花园生活都融合于此。

▼有屋檐遮蔽的室外平台,an outdoor terrace shaded by eaves

▼走廊区域,the corridor area

▼半室外空间,semi-outdoor space

▼室内区域入口,the entrance of the interior area

▼卧室,bedroom

In addition, due to the window at the courtyard side and the small window at the small outer garden side the whole house has natural air flowing through thereby making it livable even in the hot summer of Nagoya. The footpath made of earth mortar in the garden courtyard creates a shortcut access path and both inside and outside were planned to play a main role with daily life, vegetable garden life and garden life coming together.

▼夜幕下的住宅和庭院,at night

▼选址平面,site plan

▼住宅平面,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

ARCHITECT:TAKESHI HOSAKA
STRUCTURAL ENGINEERS:KENJI NAWA / NAWAKENJI-M
PHOTOGRAPHER:KOJI FUJII / Nacasa&Pertners Inc.
CLIENT:KEISUKE NOGUCHI
QUESTIONARY TO PRODUCT INQUIRY
Name of the project:Court House in Nagoya
Exact definition of the building:a couple and 3 children (boys & girl)
Location of the project:Nagoya city, Aichi , JAPAN
Construction nature:wooden-structure
Site:470.60 m2
Building area:233.84 m2
Floor area ratio:187.67 m2
Building height:5746 mm
No. of floors:1F
Building function:house
Planning data
Design:September 2014 – March 2015
Planning start (M/Y):September 2013
Beginning of construction:March 2014
Completion:September 2014

More: Takeshi Hosaka Architects      更多请至:Takeshi Hosaka Architects on gooood.

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

天吉彩票论坛