Yamasen Japanese Restaurant by TERRAIN architects

A comfortable cool space under eucalyptus structure roof

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 TERRAIN architects 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards TERRAIN architects for providing the following description:

这座为一间日式餐厅、一间咖啡厅和几家小商店而建的商业建筑遵循提高当地食物与材料的同一理念而设计。它坐落于乌干达坎帕拉郊外城镇的一片住宅区域之中。建筑师设计了一个带有巨大茅草屋顶的建筑,场地内保留了现存的五棵树木,屋顶轮廓与保护树木的缓坡场地呈直角相接的形态。

▼带有巨大坡屋顶的建筑,building with a big thatched roof

▼建筑另一侧外观,exterior view on other side

A commercial building was built for a Japanese restaurant, a cafe and small shops sharing a concept that enhances local values of food and materials. It is located in a residential area of a suburban town in Kampala, Uganda. We designed the building with a big thatched roof that complements the gently sloping land at right angles to the contour lines keeping 5 existing trees.

▼屋顶轮廓线与保护树木的缓坡场地呈直角相接的形态,the roof complements the gently sloping land at right angles to the contour lines keeping existing trees

▼保护树木与屋顶形成的室外小空间,small outdoor space formed by existing tree and the roof

斜坡过于平缓以至于人们几乎无法察觉,所以建筑师试图在设计中利用这个特点。场地最低点的建筑部分高度为两层,位于中间的地下室沉入景观之中。首层空间带有停车场,高度在四米之内,使用混凝土和钢材构造,二层使用桉树木材结构。

The slope was too gradual for people to recognize, so we tried to take advantage of this character through our design. At its lowest point, it is a two-story building, while in the middle, the basement sinks into the landscape. The ground floor, under the level of 4m plus a parking level, is made out of concrete and steel, and 1st floor is made out of timber, eucalyptus.

▼空间图解,space diagram

▼首层空间带有停车场,高度在四米之内,使用混凝土和钢材构造,二层使用桉树木材结构,the ground floor, under the level of 4m plus a parking level, is made out of concrete and steel, and 1st floor is made out of timber, eucalyptus

▼场地最低点的建筑部分高度为两层,位于中间的地下室沉入景观之中,at its lowest point, it is a two-story building, while in the middle, the basement sinks into the landscape

桉树由于容易收缩、扭曲和开裂,通常只用作屋架和脚手架。借助改良干燥和伐木工艺,建筑师成功的将桉树转变为一种可用作主要屋顶结构的坚固材料。为了最大限度地使用当地工人技术,16个屋顶框架在不使用重型施工设备的情况下安装建造。

Eucalyptus is normally used only for roof trusses and scaffolding because it tends to shrink, twist and crack. By improving the drying and lumbering process, we have managed to turn them into a sturdy enough material to be used for the main roof structure. To maximize local laborers’ techniques, 16 frames were erected without heavy construction equipment.

▼中部入口左侧空间概览,interior view of the space on the left of the entrance

▼入口右侧空间,space on the right of the entrance

▼借助改良干燥和伐木工艺,建筑师成功的将桉树转变为一种可用于主要屋顶结构的坚固材料,by improving the drying and lumbering process, we have managed to turn them into a sturdy enough material to be used for the main roof structure

渗透性的屋顶设计塑造了一处开放空间,人们可以聚集此处,在艳阳之中寻求到一处惬意的庇护所。

This permeable roof design allows for an open space where people come together and seek comfortable refuge from the strong sunlight.

▼渗透性的屋顶设计塑造了一处开放空间,permeable roof design allows for an open space

▼空间成为艳阳之中一处惬意的庇护所,space is a comfortable refuge from the strong sunlight

▼小包间,private dinning room

▼餐厅平面图,restaurant plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

DATA
Location : Kampala Uganda
Use: Commercial(Japanese Restaurant、Cafe、Shop etc)
Completion: 2018
Site area : 3,371 ㎡
Total floor area: 785㎡
Architect Ikko Kobayashi + Fumi Kashimura / TERRAIN architects
Shinnosuke Yamashita Albert Wasswa
Local architects : Patricia Kayongo Rutiba /Dream Architects
Contractor: Cots Cots Ltd (separately ordering)
Structure Design:
Mitsuhiro Kanada / Tokyo University of the Arts
Yoshinori Suzuki, Hinako Igarashi / TECTONICA. INC
Photo: Timothy Latim

More:TERRAIN architects

天吉彩票论坛